Kuchnia

Pieczywo

Bake&Taste: Chlebek cukiniowy. Z jabłkami

Składniki:
300 g mąki pszennej
300 g cukinii (po obraniu ze skórki i wydrążeniu miąższu)
150 g cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 małe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka cynamonu
2-3 jabłka (antonówki), obrane i pokrojone w niedużą kostkę


Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym dobrze odcisnąć z nadmiaru wody (z 300 g powinno zostać około 200 g).
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać, a jajka zmiksować z olejem.
Płyn dodać do suchych składników i zagnieść ciasto - będzie gęste i zwarte, ale takie ma być.
Do ciasta dodać cukinię i wmieszać w masę - w miarę wyrabiania ciasto będzie się robić rzadsze (cukinia puści wodę, której i tak nie dało się w całości odcisnąć).
Gotowe ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka i lekko wcisnąć je w ciasto.
Ciasto piec w 180-190 stopniach przez około 40-50 minut (piekłam w opiekaczu z termoobiegiem w 160 stopniach). Upieczone ciasto powinno niemal potroić swoją objętość, a patyczek wbity w jego środek powinien być suchy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation