Kuchnia

słodkie

CIASTO Z AWOKADO, PISTACJAMI i LIMONKOWYM LUKREM

SKŁADNIKI
CIASTO
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
1 dojrzałe awokado (250 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki soku z limonki
skórka otarta z 1 limonki ( tylko zewnętrzna, zielona część)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru (1 szklanka)
4 jajka
200 g miękkiego masła
300 g mąki pszennej (2 szklanki)
50 g zmielonych migdałów ( 5 łyżek)
50 ml mleka

DODATKOWO: odrobina zielonego barwnika w paście lub w żelu

LUKIER
150 g cukru pudru
około 5 łyżek soku z limonki
4 łyżki posiekanych pistacji

WYKONANIE
CIASTO: Keksówkę o długości ok. 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C z włączoną funkcję grzanie góra i dół bez termoobiegu.
Awokado myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestkę, wkładamy do wysokiego naczynia, skrapiamy sokiem z limonki i blendujemy. Dolewamy mleko, dodajemy skórkę otartą z limonki oraz opcjonalnie odrobinę zielonego barwnika. Mieszamy.
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy posiekane migdały. Mieszamy.
Do masy jajeczno-maślanej na przemian dodajemy zmiksowane awokado i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Aby uniknąc przypalenia na około 20 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blacie do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

LUKIER: Cukier puder stopniowo mieszamy z sokiem z limonki, aż uzyskamy gładki i lśniący lukier.
Lukrem polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation