DIY - zrób to sam

DIY

Lasagne palce lizać! Z kukurydzą -

składniki:
Lasagne:
1 opakowanie makaronu lasagne w płatach
800g mielonego mięsa (wieprzowe)
trochę oleju do smażenia
1 duża marchewka
1 puszka kukurydzy
serek topiony 100g (o smaku szynki )
150 g sera żółtego w plasterkach
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 puszka pomidorów pokrojonych (400ml)
przyprawy: sól
pieprz
chilli
oregano
majeranek
wegeta
maga

Beszamel:
30g masła
mąką 150g
mleko
300 ml
trochę gałki muszkatołowej
pieprz
100 ml śmietany 18%

Lasagne palce lizać! Z kukurydzą - sposób przygotowania: W garnku rozgrzać olej, wrzucić na chwilę ząbki czosnku aby trochę się podsmażyły, posiekać cebulę i wrzucić ją na olej. Cebule smażyć aż się zeszkli wtedy wrzucamy mięso do garnka i smażymy. W między czasie należy ugotować marchewkę w osobnym garnuszku, można ją przeciąć na 4 części, do wody dosypać wegety i pieprzu. Kiedy mięso się podsmaży należy wlać pokrojone pomidory z puszki dosypać oregano, majeranek, szczyptę chilli i wlać magę. Teraz należy dusić to pod przykryciem przez jakieś 15 minut co jakiś czas mieszając, potem wrzucić kukurydzę z puszki bez wody, i dusić przez około 5 minut. Na koniec doprawiamy to wszystko według gustu pieprzem, solą, magą, wegetą, oregano, majeranek, chilli Wrzucamy serek topiony i mieszamy. I odstawiamy. Włączamy piekarnik na 180*C Sporządzamy sos beszamel : Rozgrzewamy masło w garnku ciągle mieszając trzepaczką. Wsypujemy powoli mąkę i mieszamy, Wlewamy mleko ciągle mieszając, wlewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Wedle uznania proszę dosypać więcej mąki albo dodać więcej mleka lub śmietany. Beszamel należy gotować ciągle mieszając na małym gazie minimum 10 minut ! Potrzebne teraz będzie nam naczynie w którym będziemy piekli lasagne. Należy je wysmarować masłem i wyłożyć na dole płatami lasagne. można położyć też na nie trochę masła bądź skropić trochę wodą. Wylewamy na płaty warstwę beszamelu około 0.5cm Następnie wykładamy farszem warstwę ok 2 cm. Potem kładziemy plasterki sera żółtego. Następnie warstwa płatów lasagne, beszamel, farsz, ser żółty i tak w kółko aż skończą się nam sos i farsz. Na ostatnią warstwę należy wylać tylko sporo beszamelu około 1 cm. Tak sporządzoną lasagne wkładamy do pieca i pieczemy przez około 30 minut w tem. 180*C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation