Kuchnia

Pyszne obiady, słodkości

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
2 łyżeczki kakao
Ponadto:

słoik powideł śliwkowych - najlepiej domowych
garść posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:

Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć masło i nożem posiekać je na małe kawałki. Dodać cukier, proszek do pieczenia i jajka. Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i dobrze wyrobić, żeby kakao połączyło się z ciastem. Wszystkie kawałki ciasta włożyć do lodówki na około 20 minut. Blachę o wymiarach 34 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną, jedną, jasną część ciasta lekko rozwałkować i wyłożyć nią spód blachy, następnie rozsmarować powidła i zetrzeć na tartce (duże oczka) kakaową część ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru. Ważne, by cukier dobrze się rozpuścił, a piana była lśniąca. Wyłożyć ją na blachę i posyć posiekanymi orzechami. Na koniec zetrzeć ostatnią część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation