Kuchnia

przepisy

250 g mąki
250 g masła, w temperaturze pokojowej
4 jajka ‚zerówki’
200 g cukru
100 g granoli
50 g posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
kermelizowane jabłka

4 jabłka, twarde i kwaskowe
100 g masła
50 ml miodu
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka pokroić na cieniutkie plasterki. W głębokiej patelni rozgrzać masło z miodem i cynamonem. Kiedy masło zacznie się pienić, dodać jabłka i piec na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Trwa to około 10-15 minut.
Przygotować foremki, boki wysmarować masłem. Jabłka ułożyć na dnie foremek i polać pozostałym masłem.

Zrobić ciasto; w misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć na jasną masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku i po trochu mąki, aż do dokładnego połączenia się składników. Dodać granolę i orzechy włoskie oraz wymieszać szpatułką.

Ciasto przełożyć na jabłka i wyrównać. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.
Wspaniałe na ciepło z lodami lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation