Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi | Moja Delicja


160g-180g ciasteczek wielozbożowych (digestive lub owsianych)
80g masła – roztopionego i ostudzonego
50ml Baileys
800g tłustego, zmielonego twarogu (gotowego do serników – z wiaderka)
6 jaj
150ml śmietany 30% lub 36%
170g cukru
1 tabliczka białej czekolady + odrobina mleka – około 0.5-1.5 łyżki
3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
1-2 łyżki cukru
odrobina wody


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Formę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem.

Ciasteczka pokrusz, dodaj masło i dokładnie wymieszaj (ja wszystko miksuję przy pomocy malaksera). Wyłóż formę zmiksowanymi ciasteczkami i dobrze ugnieć.
Wstaw formę do lodówki.

W między czasie do misy miksera włóż ser, cukier, śmietanę oraz likier Baileys. Wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodawaj jaja, jedno po drugim w odstępie około 20 sekund.

Wylej masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika.
Piecz ok. 40 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw w nim sernik przez całą noc.
Sernik wyjmij dopiero rano. Dzięki temu będzie delikatny, po prostu pyszny :)

Przygotuj karmelizowane orzeszki:
Orzeszki upraż na suchej teflonowej patelni.
Do rondelka wsyp uprażone orzeszki, dodaj cukier i odrobinę wody.
Gotuj tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować. Cały czas mieszaj, aby równomiernie pokryć karmelem orzeszki ziemne.
Zdejmij z ognia i wysyp na talerzyk do ostygnięcia.

Przygotuj polewę z białej czekolady:
W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na kostki czekoladę, dodaj odrobinę mleka i cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową polewę rozprowadź po ostudzonym serniku.
Udekoruj również ostudzonymi karmelizowanymi orzeszkami.

Sernik trzymaj w lodówce. Przed podaniem go gościom, warto go wcześniej wyjąć z lodówki (tak z 2 godziny wcześniej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation