Kuchnia

SAŁATKA

Czarny ryż z warzywami
Składniki:

200g czarnego ryżu
1 nieduża cebula
garść jarmużu
3-4 rzodkiewki
1 nieduża cukinia
1/2 czerwonej papryki
około 2-3 łyżek kiełków z rzodkiewki
około 1 łyżka soku z cytryny
1 dojrzały granat
1 papryczka chilli
sól, oliwa


Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut (ryż czarny gotuje się nieco dłużej niż biała odmiana).
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy, wsypujemy cebulę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w pół-talarki cukinię, paprykę pokrojoną w paski, drobno posiekaną papryczkę chilli i podsmażamy około 4-5 minut. Doprawiamy solą, a następnie dodajemy pocięty jarmuż, wsypujemy także ugotowany wcześniej ryż. Podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy bardzo cienko pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy.
Wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziarenkami granatu oraz kiełkami rzodkiewki (które uprzednio należy lekko podprażyć na suchej patelni).

Taki ryż sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięsa, ale także jako samodzielne danie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation