Kuchnia

ciasteczka świąteczne wzory dekoracji

Pierniki od razu gotowe do jedzenia -
składniki:
1 kg mąki
1/2 kg cukru
75 g kakao
3 żółtka
1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
1 kostka masła
bakalie (rodzynki; orzechy; migdały; skórka pomarańczowa - ilość: wg uznania)
przyprawa do piernika (wg miary na opakowaniu)
150 g miodu
200 g śmietany kwaśnej
PIERNIKI OD RAZU GOTOWE DO JEDZENIA - sposób przygotowania:
Masło roztopić z cukrem i wystudzić. Następnie dodać mąkę, kakao, żółtka, miód, sodę, pokrojone bakalie i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i ugniatać dodając śmietany do momentu uzyskania jednolitej, twardszej masy. Rozwałkować i wykrawać formy (grubość ok. 6 mm). Piec w temperaturze 180 st. C przez około 10-12 min. Udekorować lukrem. Pierniki te nie są twarde, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation