Kuchnia
Na słono
Quiche serowo-szpinakowa
Składniki:
ciasto:
200 g mąki,
100 g masła,
1 jajko,
2 łyżeczki zimnej wody,
szczypta soli.
farsz:
łyżka masła,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
400 g świeżego szpinaku,
100 g Goudy przemkowskiej,
100 g Frontiera Blue,
3 jajka,
250 ml mleka,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wymieszajcie mąkę z solą. Dodajcie masło pocięte na kawałki. Palcami wymieszajcie mąkę z masłem, żeby powstało coś na kształt kruszonki. Dodajcie jajko z wodą i zagniećcie ciasto.
Jeśli macie malakser wrzućcie wszystkie składniki i miksujcie aż ciasto zbije się w kulę. Wyjmijcie i uformujcie z ciasta placek. Stolnice wyłóżcie papierem do pieczenia. Połóżcie na nim ciasto i przykryjcie drugim kawałkiem papieru do pieczenia. Rozwałkujcie na cienki ok 4mm placek. Przełóżcie do formy (my używaliśmy formy o średnicy 28 cm). Ponakłuwajcie ciasto widelcem i włóżcie formę z ciastem do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotujcie farsz. Szpinak wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Możecie robić to partiami, jak nie zmieści się za jednym razem. Podsmażcie chwilę, żeby odparować wodę i zredukować objętość szpinaku. Przełóżcie na deskę, posiekajcie i odstawcie.
Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła. Wrzućcie posiekaną cebulę i smażcie aż się zeszkli. Dodjacie posiekany czosnek i smażcie jeszcze chwilę mieszając. Cebulę z czosnkiem odstawcie do ostygnięcia.
Mleko wymieszajcie z jajkami i startymi serami. Przyprawcie solą, pieprzem i gałką. Dodajcie szpinak, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszajcie. Jeśli potrzeba doprawcie do smaku.
Piekarnik rozgrzejcie do 190 stopni. Wyjmijcie ciasto z lodówki. Obciążcie fasolą, żeby nie tworzyły się pęcherze powietrza. Wstawcie do piekarnika na 12 minut. Wyjmijcie i pozwólcie ciastu przestygnąć. Następnie rozprowadźcie równomiernie farsz po cieście i wstawcie do piekarnika na 40-45 minut. Wierzch powinien zbrązowieć. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie na ok. 10 minut i podawajcie.
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