Kuchnia

Spiżarnia

Ketchup z dyni
Składniki na ketchup:

3 kg dyni
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
sól
Składniki na zalewę:

0,5 l przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu
1 szkl. octu
0,5 kg cukru
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
Przygotowanie warzyw:

Dynię, paprykę oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę (pestki i łupiny usuwamy). Pokrojone warzywa umieszczamy w osobnych miskach i dodajemy:

do dyni 1 łyżkę soli
do papryki 1 łyżeczkę soli
do cebuli 1 łyżeczkę soli
Warzywa zasypane solą odstawiamy na 3 godz.

Przygotowanie zalewy:

Każde z warzyw przekładamy do osobnych garnków wraz z sosem własnym i gotujemy do miękkości (ok. 30 min.). W razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody. Ugotowane warzywa łączymy razem i miksujemy.

Wszystkie składniki zalewy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Łączymy ze zmiksowanymi warzywami i gotujemy przez kolejne 30 min., często mieszając.

Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków, solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do doły i zostawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation