Kuchnia

przepisy

MUSLI

Aby wypełnić ziarnami dwa pojemniki, przygotuj:
400 g żytnich bądź owsianych płatków błyskawicznych,
300 g potłuczonych w moździerzu na średnie kawałki orzechów (połącz na przykład laskowe, włoskie, nerkowce i migdały),
300 g suszonych owoców (według uznania – rodzynek, moreli, daktyli),
100 g różnych nasion (słonecznika, dyni, sezamu oraz – koniecznie – siemię lniane),
100 g wiórków kokosowych,
2 łyżeczki cynamonu,
150 ml miodu i tyle samo oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców suszonych wymieszaj w misce i rozłóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piecz około pół godziny, co jakiś czas mieszając je drewnianą łyżką. Gotowe musli powinno mieć delikatnie złocisty kolor. Gdy wystygnie, dodaj pokrojone na kawałki owoce, jeszcze raz wymieszaj i przełóż do słoików. Słoiki powinno się przechowywać w lodówce, wtedy musli dłużej zachowa świeżość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation