Kuchnia

kurczakowe inspiracje

Kurczak z parowaru

Składniki:

duża pierś kurczaka
200g szpinaku mrożonego
garść startego sera żółtego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka czerwona mielona, ostra
bazylia suszona
Przygotowanie:

Szpinak wrzucamy do garnka, podsmażamy do momentu jego rozmrożenia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku i dusimy, by woda którą szpinak puści, całkowicie odparowała.
Na małym ogniu – około 10 minutek.
Mieszamy z serem żółtym.
Pierś kurczaka rozbijamy na cienkiego, większego kotleta.
Oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem.
Na kotleta nakładamy cienką warstwę szpinaku i zawijamy ciasno w roladkę. Kurczaka można obwiązać nicią, lub spiąć wykałaczką.
Posypujemy z każdej strony suszoną bazylią i papryką czerwoną ( bądź obtaczamy, jak wygodniej ).
Tak przygotowaną roladkę z kurczaka, wkładamy do parowaru i parujemy 20 minut.
Po 20 minutach, zajadamy się zdrowym, soczystym kurczaczkiem :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation