Kuchnia

serniki

Sernik z borówką amerykańską i poziomkami

Składniki
1 kg sera białego
8 żółtek
0,75 szklanki cukru
4-5 ml aromatu migdałowego
12 dag masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie 10 dag rodzynek
10 dag borówki amerykańskiej
10 dag poziomek
2 czerwone galaretki (ja użyłam malinowych)
Czas przygotowania: 10 min plus 60-70 min pieczenie plus czas na schłodzenie galaretki

Przepis na: Sernik z borówką amerykańską i poziomkami
Share Button

Pin It
inShare
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast-nie-ciast, które można podawać na niezmierzoną liczbę sposobów. Dlaczego piszę ciast-nie-ciast? Dlatego, że ponownie korzystam z przepisu, w którym w zasadzie nie używa się mąki.
Ten sernik był robiony w tortownicy o średnicy 30 cm. Zmieniłam niedawno maszynkę do mielenia i mam teraz bardzo drobne sitko, więc nie bawię się już w potrójne mielenie sera, co doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Jedno mielenie na tym drobnym sicie wystarczy.
Ucieram żółtka z cukrem, dodaję ser, masło, aromat migdałowy, mieszam, wsypuję jeszcze mąkę ziemniaczaną, ostatnie mieszanie. Ja dodałam jeszcze rodzynki, które uwielbia moje dzieko i bez nich sernik się nie liczy. Ale jeśli na wierzchu mają być owoce, można je pominąć.
Piekarnik nastawiam na 175 st. C i piekę sernik około godziny. Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam sernik do wystygnięcia.
Kiedy jest już naprawdę solidnie wystudzony, przygotowuję galaretkę – daję odrobinę mniej wody niż w przepisie, po czym śmigam do ogrodu po owoce. Wykładam warstwę borówek amerykańskich i poziomek, bo to akurat mam. Można dać inne ulubione owoce – banany, brzoskiwnie, truskawki. Mniej nadają sie kiwi i inne kwaśne owoce, ponieważ galaretka nie chce później zastygnąć. Zalewam je tężejącą galaretką, wstawiam do lodówki i czekam niecierpliwie. Polecam ten prosty przepis, który zawsze wychodzi :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation