Sałatka grillowa -ogórki w zalewie słodko-kwaśnej Sałatka grillowa -ogórki w zalewie słodko-kwaśnej
czas przygotowania: 5-10 minut
/proporcje na 2-4 osoby (sałatka z 2 ogórków) /
2 świeże ogórki (ok. 350 g)
1/2 łyżeczki soli
/ja: sól szałwiowa wg tego przepisu:
http://gotuj.skutecznie.tv/2014/04/sol-szalwiowa-domowa-przyprawa, ale może być zwykła/
50 ml wody przegotowanej lub mineralnej (w temperaturze pokojowej)
1-2 łyżki octu spirytusowego 10% (w zależności jak kwaśna ma być zalewa)
1/2 łyżeczki cukru
solidna szczypta białego pieprzu (ja: 1/4 łyżeczki, ale można dać mniej, jeśli smak ma być mniej zdecydowany)
2-3 łyżki siekanego koperku (najlepiej świeży, może być mrożony, z suszonym nie próbowałam)
alternatywna zalewa: jak wyżej, ale czasem ocet podmieniam na sok z cytryny, a cukier na miód –wtedy smak jest nieco inny, ale też jest pysznie:
– 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 2-3 łyżki płynnego miodu
Ogórki można obrać lub zostawić w skórce, bo ładniej to później wygląda w sałatce. Jeśli nie obieram, to skórkę bardzo dokładnie myję. Następnie kroję je jak na mizerię, ale w dużo cieńsze plastry. Mają być bardzo cienkie (im cieniej, tym lepiej) -najlepiej odpowiednią szatkownicą, bo nożem aż tak dobrze się nie uda;)
Ogórkowe plastry przekładam na umieszczone w misce sito, przyprószam solą, z grubsza mieszam, rozprowadzając sól na ogórkach, po czym sito przykrywam i wstawiam do lodówki na jakieś 30 minut (można na dłużej), by ogórki puściły sok.
W tym czasie można np. doprawić mięso/rybę/warzywa, obrać ziemniaki czy przygotować inne rzeczy, które serwujemy z ogórkami;)
Po tym czasie ogórki starannie odciskam z nadmiaru soku (można przez gazę lub czystymi rękoma i odsączyć na papierowym ręczniku) i przekładam do miski, w której będę je serwować.
Szykuję zalewę –będzie prosta i słodko-kwaśna, u mnie w kierunku lekko wytrawnym, bo mniej słodka, a bardziej kwaskowa i ostra, co idealnie pasuje do mięs, ryb czy warzyw z grilla. Do osobnego naczynia wlewam wodę, ocet (lub sok z cytryny), dodaję cukier (lub miód) oraz pieprz i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeśli zalewa już mi odpowiada, dolewam ją do ogórków. Dodaję siekany koperek, dokładnie mieszam i sałatka gotowa.
Podaję do mięs, ryb, najchętniej do dań z grilla (karkówka, kotlety, ryby), ale świetnie odnajduje się jako dodatek obiadowy.