Kuchnia

Przepisy

Najprostsze ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Składniki (na 32 kawałki):

10 dag drożdży (standardowa kostka)
1 szklanka cukru
4 jajka roztrzepane
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki

Ponadto:

3 duże jabłka (ok.0,5 kg)

Kruszonka:

120 g masła
100 g cukru
180 g mąki

Drożdże rozkruszyć i wrzucić do miski. Zasypać je cukrem, następnie dodać pozostałe składniki. Pozostałe składniki dodać w podanej w przepisie kolejności, tzn. na drożdże wsypujemy cukier, następnie roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. To wszystko zostawić na co najmniej 3 godziny w misce. Pod żadnym pozorem nie mieszać! Miskę przykryć ściereczką. Po upływie co najmniej 3 godzin wszystko razem wymieszać, aż składniki się połączą i wylać na blachę (24 x 39 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Wyłożyć na ciasto.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozetrzeć, aż składniki się połączą. Posypać nią ciasto.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok.35 minut.

Smacznego! :)
Źródło: http://radoscjedzenia.com/ciasto-drozdzowe-jablkami-kruszonka/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation