Kuchnia

Kulinarne pomysły

placki dyniowe z imbirem i gruszką


Składniki

dynia hokkaido – 750 g
korzeń imbiru – 10 g
jaja – 2 szt.
mąka pszenna – 3 łyżki
sól
cynamon – 4 łyżeczki
olej słonecznikowy do smażenia
twaróg – 250 g
miód wielokwiatowy – 2-3 łyżeczki
cytryna – 0,25 szt.
gruszka – 2 szt.

Dynię hokkaido obieramy, kroimy na pół, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Miąższ ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dymkę oczyszczamy, imbir obieramy, oba składniki drobno siekamy. Mieszamy z dynią, jajkami i mąką i doprawiamy solą i cynamonem.
Z masy smażymy placki jeden po drugim na odrobinie gorącego oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony. Osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple.
W międzyczasie twaróg mieszamy z miodem i skórką cytryny. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do twarogu i mieszamy, podajemy z plackami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation