Najlepsze pieczone mięso wieprzowe. Pulled pork - szarpana widelcem, soczysta pieczeń wieprzowa
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/10/najlepsze-pieczone-mieso-wieprzowe.html
składniki:
- 1- 1,5 kg łopatki wieprzowej (to duża porcja)
- dwa obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka- dwie obrane i pokrojone w grube krążki cebule
solanka do namoczenia mięsa
- 2 l wody
- 120 g soli (ok. 5 łyżek)
- 100 g cukru ( ok 7 łyżek, najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- 4 ząbki czosnku (starte na tarce lub zmiażdżone w wyciskarce)
- łyżeczka chilli
- pół łyżeczki wędzonej, ostrej papryki
- łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki cynamonu
- duża szczypta mielonego kardamonu
- pół łyżeczki zmielonej/startej gałki muszkatołowej
Wszystkie powyższe, suche przyprawy - wymieszać. Dwie łyżki odłożyć na później, do natarcia mięsa przed samym pieczeniem.
- 4 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
Wszystkie składniki solanki wymieszać. Mięso włożyć do zamykanego naczynia, garnka czy woreczka strunowego o takiej wielkości, by zalane płynem mięso było zanurzone. Wstawić do lodówki pod przykryciem na najmniej 8 godzin, można nawet do 24 h i dłużej.
Mięso można piec w namoczonym garnku rzymskim (zimny wstawiamy do zimnego piekarnika) , w przykrytym naczyniu żaroodpornym albo w brytfannie szczelnie okrytej kilkoma warstwami folii aluminiowej albo w wolnowarze.
Wyjąć mięso z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć pozostawioną wcześniej mieszanką przypraw (dwie łyżki) . Piekarnik ustawić na 100 stopni. Włożyć mięso do naczynia razem z jabłkami i pokrojoną cebulą. W trakcie pieczenia rozpadną się na sos i wymieszane z poszarpanym mięsem dadzą dużo smaku.
Piec 10 godzin. W trakcie nie podlewać ani nie zdejmować pokrywy.
Po wyjęciu z piekarnika nie kroić przez ok. 15 minut. Po tym czasie, w naczyniu w którym piekło się mięso rozdzielić, rozszarpać przy pomocy dwóch widelców na włókna tak, by przemieszały się z powstałym sosem.