Kuchnia

pizza chleb i inne

Langoš, Lángos, Langosz - placek drożdżowy z patelni

Składniki (4 porcje):

500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250-300 ml mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia

Dodatki:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
200 g sera żółtego
ketchup


Najpierw przygotować zaczyn, czyli w czeskiej dźwięcznej mowie kvásek. Do miseczki wlać 100 ml mleka, rozpuścić w nim drożdże, cukier. Dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i zostawić na 30 minut przykrytą ściereczką, żeby zaczyn zaczął pracować. Zimą stawiam miskę na kaloryferze, latem na parapecie w promieniach słońca.
Gdy kvásek jest gotowy, w większej misce wyrabiamy (robotem lub ręcznie) ciasto - z zaczynu, pozostałej mąki, pozostałego mleka i soli. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Z każdej rękami formujemy na blacie lub stolnicy placek o grubości ok. 1 cm. Wychodzi spory - zajmuje mi prawie całą 28 cm patelnię. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kwadrans.
Teraz czas na smażenie. Rozgrzewamy w szerokim garnku lub na patelni olej. Zazwyczaj używam 700 ml oleju. Placek smaży się na głębokim tłuszczu. Gdy olej się grzeje przygotujemy pomazánke - z 3 łyżek oliwy, 3 łyżek wody i ząbka czosnku (z praski) mieszamy sos. Ser żółty trzemy na tarce. Placek smażymy na tłuszczu na złoty kolor, z obu stron.
Po wyjęciu z garnka, langosza odsączamy na papierowym ręczniku, przy pomocy pędzelka smarujemy pomazanką i posypujemy serem. Na ser wędruje ketchup i bierzemy się za konsumpcję :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation