Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Przepisy

Zakwas na żurek

Składniki (ok. 1 litr zakwasu):

200 g mąki żytniej (u mnie typ 2000)
1 l wody mineralnej niegazowanej (lub przegotowanej i ostudzonej)
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
skórka z żytniego chleba

Mąkę wsypać do kamiennego garnka lub dużego słoika. Zalać wodą i dokładnie wymieszać. Dodać skórkę z chleba, przykryć talerzykiem lub gazą, tak, żeby dochodziło powietrze i zostawić w ciepłym miejscu na 2 dni (u mnie stoi na blacie w kuchni).

Po dwóch dniach wyjąć skórkę od chleba i włożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz obrany i zgnieciony nożem czosnek. Zamieszać. Ponownie przykryć i odstawić na kolejne 2-3 dni.

Zakwas należy codziennie zamieszać, żeby na wierzchu nie zaczęła powstawać pleśń. Dlatego nie stosuję gazy, a zwykły talerzyk. Gdy płyn zacznie się rozwarstwiać i być kwaskowy w smaku, jest gotowy. Należy go przecedzić i można gotować żurek.

Gotowy zakwas zamknięty w słoiku można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Jeśli Wasz zakwas po 5 dniach nadal się nie rozwarstwia, nie panikujcie - póki ładnie pachnie, nie ma pleśni i w smaku nie jest gorzkawy, może stać. W zależności od mąki, wody czy temperatury otoczenia proces kwaszenia może zabrać nawet ponad tydzień.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation