Kuchnia
zupy
Kurkowa jak u babci
Czas przygotowania: powyżej godziny
Bulion:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 młody seler z nacią / 1/2 bulwy selera i 2 łodygi selera naciowego
1 por
1 czerwona papryka
4 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka dobrego oleju
sól
Zupa:
2 małe cebule
500 g kurek
olej roślinny
500 g ziemniaków
1 – 1 1/2 litra bulionu warzywnego
1/2 szklanki tłustego mleka roślinnego, na przykład domowego dyniowego lub laskowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i czarny pieprz
garść posiekanych koperku i pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa na bulion dokładnie umyć, w razie potrzeby przekroić na mniejsze części. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pozbyć się pestek. Tak przygotowane warzywa włożyć do garnka wraz z olejem, sporą szczyptą soli oraz przyprawami, a następnie wlać 1,5 litra wody. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu, kiedy tylko się zagotuje ogień zmniejszyć i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej 1 1/2 godziny.
Kiedy bulion będzie prawie gotowy zająć się przygotowaniem reszty zupy. Kurki włożyć do dużej miski z bardzo zimną wodą, błyskawicznie i dokładnie wypłukać, a następnie wyłowić z wody. Odłożyć na papierowy ręcznik i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę, a ziemniaki obrać lub oskrobać i pokroić w drobną kostkę – jeśli będzie za gruba, kurki się rozgotują.
Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę. Smażyć 1 minutę, następnie zwiększyć ogień i na bardzo gorący tłuszcz dodać kurki. Smażyć przez 1 minutę, po czym zmniejszyć ogień i dodać pokrojone ziemniaki. Smażyć na niedużym ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Do zrumienionych warzyw stopniowo wlewać bulion, aby zupa nie wyszła za rzadka. Następnie zupę przykryć i gotować 8 – 12 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec do zupy dodać mleko, sok z cytryny oraz posiekane świeże zioła. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Porady:
Jeśli nie macie czasu na gotowanie bulionu z powyższego przepisu możecie użyć innego dobrego bulionu – wtedy zrobienie zupy zajmuje 20 minut, a jeśli bulion będzie porządny, zupa wyjdzie równie smaczna.
Do zupy kurkowej dobrze sprawdzi się tłuste mleko – dlatego ja najczęściej robię ja sama w czasie, kiedy gotuje się bulion. Możecie też użyć 2 łyżek śmietanki kokosowej lub przygotować śmietankę słonecznikowa.
Nie muszę chyba dodawać, że z warzyw z bulionu warto zrobić wegański pasztet, prawda?
MA==