Kuchnia

święta

Grzybki - pierniczki
Składniki:

100 g mąki graham

100 g mąki pszennej

1 łyżka miodu

1 jajko

30 g margaryny (rozpuszczonej)

50 g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka przyprawy do piernika



bardzo ścisła polewa czekoladowa lub lukier

kilka łyżek maku



Ucieramy wszystkie płynne składniki po czym dodajemy do nich mieszankę sypkich i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche możemy dodać do niego odrobinę zimnej wody, a gdy będzie się zanadto kleić, dorzucamy trochę mąki.

Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.



Mniej więcej z połowy ciasta formujemy nóżki grzybków. W dłoniach toczymy walec po czym rolując zwężamy g z jednej strony. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczmy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Z reszty ciasta przygotowujemy taką samą ilość czapeczek. W dłoniach formujemy kulkę i lekko ją spłaszczamy. Pieczemy tak samo jak nóżki.



Nóżki i czapeczki grzybków studzimy na kratce.



Przygotowujemy bardzo gęsty lukier lub polewę. Ja tym razem użyłam gotową polewę czekoladową, która zalegała w mojej szafce.



Nakładamy małą łyżeczkę polewy na spodnią stronę czapeczki. Ustawiamy na niej nóżkę i odstawiamy grzybka na bok o coś podpartego by polewa mogła zastygnąć.



Gdy nóżki już się trzymają smarujemy daszek polewą i znów pozwalamy zastygnąć.



Na koniec zanurzamy nóżki w polewie i w maku tak by dobrze ja oblepił. Pozwalamy zastygnąć, najlepiej do góry nóżką i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation