Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babeczki piernikowe z nutellą

Składniki:
Ciasto:
230g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
130g miękkiego masła
150g cukru (użyłam jasnego brązowego)
2 jajka
130ml naturalnej maślanki
12 łyżeczek nutelli
Wierzch:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 kropla aromatu waniliowego
1 łyżka cukru pudru
cukrowe gwiazdki

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.

2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty, aż składniki się połączą. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać mąkę i maślankę, krótko wymieszać do połączenia składników.

4. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdej foremki nałożyć łyżkę ciasta (nie kopiastą) i wyrównać. Na wierzch nałożyć po łyżeczce nutelli i przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 22-25 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
5. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i przyprawami. Dodać aromat, wymieszać.
Śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na wierzch babeczek, a następnie ozdobić je cukrowymi posypkami.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation