Kuchnia

Boze Narodzenie

Śliwkowo-korzenna nalewka

1kg śliwek
2 kawałki kory cynamonu 10 cm
1 łyżeczka goździków
1 l spirytusu
1 kg cukru
2 szkl wody

Śliwki umyć, wyjąć pestki i ułożyć w słoju. Zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na 6 tyg. Wyciągnąć śliwki. Nalewkę przelać przez sito wyłożone gazą, żeby pozbyć się osadu. W garnku podgrzać wodę z cukrem, by się rozpuścił. Do gorącego syropu dodać przefiltrowaną nalewkę. Rozlać do butelek i schować na 0,5 roku. Śliwek nie wyrzucać, przełożyć do słoja i zalać gorącym syropem cukrowym (40 g cukru i 1 szkl wody). Po tyg śliwki będą gotowe do użycia np. do wypieków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation