Kuchnia

Przepisy

Świąteczna zebra makowo bakaliowa

Ciasto:
* 300 g mąki
* 25 g świeżych drożdży
* 4 łyżki cukru
* 2/3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
* 90 g masła
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 1 szczypta soli

Dodatkowo:
* 1 białko jajka
* 1 puszka masy makowej z bakaliami

Przygotowujemy zaczyn.
Drożdże łączymy z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. W czasie kiedy zaczyn wyrasta podgrzewamy mleko z pozostałym cukrem i masłem i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. 

Mąkę łączymy z solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka i mleko i zagniatamy elastyczne ciasto (ok 10 min). Następnie ciasto przekładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 min.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i obficie podsypujemy mąką. Wałkujemy na kształt sporego prostokąta. Ciasto smarujemy lekko roztrzepanym białkiem a następnie na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy masę makową. Ciasto kroimy wzdłuż na pasy o szerokości około 5 cm. Pierwszy pas zwijamy w rulon. Ten rulon kładziemy na początku drugiego pasa i kontynuujemy zwijanie. Postępujemy tak ze wszystkimi pasami a następnie rulon szybko odwracamy i umieszczamy w podsypanej mąką tortownicy o średnicy 20 cm.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Ciasto pieczemy 50 min. Przestudzone ciasto sypiemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation