Kuchnia

Jedzonko

KURCZAK W CIEŚCIE. |

Składniki:
- 500-600 gramów filetu z kurczaka
- 300 mililitrów mleka lub puszka mleka kokosowego (do gotowania kurczaka)
- vegeta do przyprawienia mleka

CIASTO:
- jedno jajko
- ok. 100-120 ml mleka
- szczypta soli
- bułka tarta
- pokruszone płatki kukurydziane
- ok. litr oleju (do smażenia w głębokim oleju)

PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka należy umyć, przełożyć do garnka, zalać mlekiem, dopełnić wodą, tak żeby płyn przykrył całe mięso.
2. Całość doprawić vegetą i podgrzewać całość około 15-20 min – najlepszy efekt można osiągnąć, gdy temperatura gotowania filetu nie przekroczy 70 stopni, ale można po prostu gotować kurczaka na małym ogniu przez około 15 minut.
3. Po ugotowaniu kurczaka kroimy na paski wielkości polędwiczki z kurczaka i pozostawiamy do osuszenia.
4. Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno uzyskać gęstszą konsystencję niż na normalne naleśniki. Należy delikatnie posolić masę.
5. W osobnej misce należy przygotować mieszankę bułki tartej (1 część) oraz płatków kukurydzianych (2 części).
6. Wszystkie kawałki kurczaka przekładamy do miski z ciastem naleśnikowym.
7. Pojedynczo, dokładnie obtaczamy kawałki kurczaka w panierce i przekładamy na osobny talerz.
8. Do rozgrzanego w garnku oleju wrzucamy po klika kawałków kurczaka i pieczemy aż panierka nabierze złocistego koloru.
9. Upieczone kawałki przekładamy na osobny talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (papier wchłonie nadmiar oleju).

** Kurczaka podajemy z różnymi sosami – czosnkowym, słodko-kwaśnym lub pikantnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation