Kuchnia

nalewki i likiery

Pigwówka
Składniki:

1kg owoców pigwy
1/2 kg cukru
1/2 litra wódki
1 szklanka spirytusu (jeśli nie lubimy mocnej nalewki zastępujemy wódką)
Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki wydrążamy gniazda nasienne.

Kroimy w kostkę. Przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem.

Jeżeli mamy dużo pigwy proponuję przekładać pigwę cukrem (np. pigwa- cukier- pigwa- cukier).

Odstawiamy na 10 dni, często potrząsając słojem, aby cukier się rozpuścił.

Następnie przecedzamy sok przez gazę i mieszamy go z wódką i spirytusem.

Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy dobrze zamkniętą na 2-3 miesiące. Po tym czasie możemy delektować się pigwówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation