Kuchnia

Chlebki, bułeczki

Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach

Z podanego przepisu wyszły mi dwie podłużne foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek.

Składniki:
1 kg mąki żytniej, typ 720
100 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki wody do rozczynu + woda z ugotowanych ziemniaków do ciasta
5 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżeczki soli
2 łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka prażonej cebulki
Szczypta mielonego kminku.


Dodatkowo do smarowania:
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
1 płaska łyżka maku do posypania


Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać takąilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę w której gotowały się ziemniaki pozostawić do ciasta.
Z drożdży, cukru i ciepłej ( nie gorącej) wody zrobić rozczyn ( wszystko razem wymieszać) i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże ruszą.
Z wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyrobić po raz trzeci i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Tym razem pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut.


Gdy ciasto podrośnie można je naciąć a następnie posmarowaćwierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami


Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą.
Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 25 –30 minut.*


Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

*Chleb będzie upieczony, gdy podczas postukania go ręką wyda głuchy dźwięk.

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/10/chleb-z-ziemniakami-i-suszonymi.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation