Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Chlebek mięsny według Pascala Brodnickiego



Chlebek mięsny według Pascala Brodnickiego


Co kupić

•1 kg mięsa mielonego z łopatki
•1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
•125 g bułki tartej
•3 jaja
•1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
•25 g czarnych oliwek, pokrojonych w talarki
•25 g zielonych oliwek pokrojonych w talarki
•2 kulki mozzarelli, pokrojone w kosteczkę
•1 średnia cukinia, pokrojona w kosteczkę
•250 ml przecieru pomidorowego
•świeżo mielony pieprz
•świeżo mielona sól
•2 ząbki czosnku, posiekane
•2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej


Jak zrobić

poziom: średni porcji: 4 czas: 1h 10min


Przygotuj
•Podłużną foremkę i papier do pieczenia
•Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)

Przygotowanie

Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dokładnie wykładamy ją od środka plastrami szynki szwarcwaldzkiej.

Mięso mielone z łopatki, 250 ml przecieru pomidorowego, marchew pokrojoną w kosteczkę, cukinię pokrojoną w kosteczkę, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 dużą cebulę pokrojoną w kosteczkę, bułkę tartą, czarne i zielone oliwki pokrojone w talarki, 2 kulki mozzarelli pokrojone w kosteczkę, 3 jaja, świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól mieszamy w misce i ugniatamy wilgotnymi rękoma.

Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym i szynką szwarcwaldzką. Ugniatamy. Na sam wierzch wykładamy plastry szynki szwarcwaldzkiej (całość musi być zakryta szynką, wystające brzegi szynki zawijamy do środka).

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 45-50 minut.

Jak podawać

Po upływie tego czasu wyciągamy danie z piekarnika, wykładamy je na talerz z foremki, kroimy na mniejsze porcje.
Można podawać z sałatą doprawioną sosem vinegrette lub z pieczonymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation