Kuchnia
mniami
Drożdżowe paszteciki łososiowo-szpinakowe
Ciasto:
220 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru
3 żółtka
450 g mąki pszennej, najlepiej typ 550
1/2 łyżeczki soli
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
Do dzbanka wlać podgrzane mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do dużego naczynia przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn drożdży oraz żółtka.
Całość wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać rękoma dodając stopniowo roztopione masło.
Wyrabiać przez ok. 10 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1- 1,2 godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie.
Nadzienie:
350 g świeżych liści szpinaku, umytych i osuszonych
ok. 200 g świeżego łososia, bez skóry, pokrojonego w paski
kilka łyżek crème fraîche lub kwaśnej śmietany
odrobina gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Na rozgrzaną patelnię wrzucić szpinak, mieszając podsmażać do momentu, aż zwiędnie. Można dodać odrobinę masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Następnie przestudzić, z grubsza posiekać.
Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią i wyłożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 45 cm, następnie podzielić na 3 paski o szerokości ok. 12 cm (należy kroić ciasto wzdłuż dłuższego boku). Każdy pasek na środku posmarować crème fraîche, równomiernie rozłożyć szpinak, oprószyć gałką muszkatołową.
Na wierzchu ułożyć paski łososia, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy z pasków zwinąć w rulonik wzdłuż dłuższego boku tak, aby łączenie znajdowało się na spodzie rolady (aby mieć pewność, że ciasto się zlepi, jeden z brzegów paska można posmarować białkiem). Ostrym nożem, pod skosem, pokroić rolady na paszteciki o szerokości ok. 3 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do podrośnięcia na ok. 20-30 minut.
Wykończenie:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
do posypania np. czarny sezam, czarnuszka, siemię lniane, mak, sól gruboziarnista
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
Paszteciki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, oprószyć dowolną posypką.
Piec ok. 30 minut lub do moment, aż paszteciki będę ładnie przyrumienione.
YjQ4OWIyMmY6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289WjIqBB0AM29GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8vPiAiHygCdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDxgIE3FqB2xfN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAlqPysoLiQNbVgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ccImxiR3B7aCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHExlYXoIaWEmaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEBVnFXckACwvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8cNmIECl5xFGVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0oIgBCOwIreWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxADBy19WzllAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBCcoLBw+AHY6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk5InhUFhp3e3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVzaEE8WAYRfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2g8NhYHdEA3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=