Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SERNIK Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH

wtorek, 19 sierpnia 2014
SERNIK Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
Świetny pomysł na wykorzystanie serków homogenizowanych :) Sernik jest pyszny , ok. może nie jest to sernik typu sernik ale smakuje wybornie, jest wilgotny, nie ciężki , a połączenie masy waniliowej i ciasta czekoladowego jest pysznym połączeniem, a przy tym jest to proste i szybkie ciasto, gorąco polecam :)

Składniki:

Ciasto:
190g margaryny rozpuszczonej
2 ½ szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki drobnego cukru
2-3 łyżeczki ciemnego kakao
2 żółtka
Masa serowa:

2 białka
szczypta soli
600g serków homogenizowanych waniliowych
¾ do 1 szklanki cukru
1 budyń waniliowy ( proszek)
125g margaryny
Wykonanie:

Ciasto:
margarynę rozpuszczamy
w drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao,
następnie do suchych składników dodajemy żółtka oraz przestudzoną rozpuszczoną margarynę i zagniatamy ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli może przypominać kruszonkę
¾ ciasta przekładamy do formy ( ja użyłam tortownicę 24cm ) i ugniatamy je dłonią, formę wkładamy do lodówki na 30 minut, razem z ⅓ odłożonego ciasta na kruszonkę.
Masa serowa:
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy
do drugiego naczynia dodajemy serki homogenizowane, cukier i budyń, mieszamy do połączenia wszystkich składników
następnie do masy wlewamy przestudzoną margarynę, miksując na najniższych obrotach gdy tłuszcz się połączy z masą serową dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie mieszamy.
Wykonanie:
schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, wylewamy na nie masę serową , którą następnie posypujemy ⅓ odłożonego ciasta, tak jak kruszonką
pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation