Kuchnia

Przepisy

Placki z dyni | Kwestia Smaku
Puree z dyni:
Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Wyjąć łyżką upieczony miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Jeśli dynia jest bardzo wodnista, a potrzebujemy ją do placków, kotletów lub na sernik, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie. Niektóre dynie np. małe, mocno pomarańczowe i ciężkie, mają dość mączysty i zwarty miąższ, którego nie trzeba odciskać.
Skórka z dyni Hokkaido też nadaje się do jedzenia, ale bardzo zagęszcza potrawy, które dodatkowo nabierają mocniejszego aromatu, który nie wszystkim może odpowiadać.
W konkretnych przepisach na desery i dania podana jest ilość potrzebnego purée. Można je zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Przepis na placki:
200 g PURÉE Z UPIECZONEJ DYNI
50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
2 - 3 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
Dodatki: np. cukier puder, cynamon, powidła morelowe lub śliwkowe
W misce wymieszać ostudzone purée z dyni z jogurtem naturalnym (jeśli go używamy), następnie wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju lub roztopionego masła i cukrem.
Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub śliwkowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation