Kuchnia

ciasta

SCHAB GOTOWANY W MLEKU Z CZOSNKIEM

Składniki:

* 1-1,2 kg schabu bez kości

* 1 bardzo duża główki czosnku (lub 2 mniejsze)

* 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)

* 3 szklanki mleka 3,2 % (750 ml)

* 2 szklanki wody

* 3-4 łyżki oleju

* 1 łyżka mąki z lekki czubkiem

* 1 liść laurowy

* sól i pieprz



Puree:



* 1,5 kg ziemniaków

* 1 łyżeczka suszonego oregano (lub ziół prowansalskich)

* 1 pełna łyżka masła

* ok. 6-8 łyżek słodkiej śmietanki

* sól



W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron do czasu, aż się zarumieni. Obsmażone mięso wyjmujemy z garnka i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy 2-3 minuty ciągle mieszając, a następnie wlewamy wodę i przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy resztki z dna garnka. W następnej kolejności do garnka wkładamy mięso i zalewamy je mlekiem. Dodajemy również liść laurowy, pół łyżeczki soli, pieprz i ząbki czosnku (w łupinkach).

Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie skręcamy płomień na minimum, garnek przykrywamy (jeśli nie macie pokrywki z dziurką, to zostawcie maleńką szparkę) i gotujemy przez 2-2,5 godziny, średnio co 20 minut obracając mięso by się równomiernie udusiło i by nie przywarło do dna.

Kiedy mięso jest miękkie, a sos zredukowany, wyjmujemy mięso z garnka, a sos przelewamy przez gęste sito i dokładnie przecieramy (powinny na nim pozostać tylko łupinki z czosnku). Aby sos był jeszcze bardziej gładki, bez widocznych grudek, możecie go zblendować.

Sos doprowadzamy ponownie do wrzenia i dodajemy mąkę rozmieszaną w 100 ml wody, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso kroimy w niezbyt grube plastry i przekładamy do garnka. Odstawiamy na około 15 minut, aby mięso przeszło sosem.

Obrane ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy sól (według własnych preferencji smakowych) oraz oregano lub zioła prowansalskie. Gotujemy do miękkości.

Po odcedzeniu ziemniaki dokładnie ubijamy, dodajemy masło oraz śmietankę i jeszcze chwilę energicznie mieszamy. (Ilość śmietanki zależy od odmiany ziemniaków. Czasem są one bardzo wodniste i 8, czy nawet 6 łyżek śmietanki sprawi, że będą bardzo rzadkie. Puree powinno być kremowe i niezbyt zwarte, ale też nie lejące.)

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation