Kuchnia

Pierogarnia

Pierogi maślane jagodowo serowe

300 g mąki pszennej
30 g masła
200 ml wody ciepłej
szczypta soli


30 dkg jagód
15 dkg sera białego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki jogurtu greckiego



Mąkę przesiewam do miski, dodaję rozpuszczone zimne masło, sól i wodę ciepłą. Całość wyrabiam ręką aż ciasto dobrze się połączy. Odstawiam na godzinę. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowuje ciasto cienko. Wykrawam kwadraty, które układam na foremce do jagód, nakładam na każdego pieroga łyżeczkę jagód.
Ser biały rozrabiam widelcem, dodaję jogurt, trzy łyżki jagód, cukier i wyrabiam na gładką masę. Nadzienie serowe układam na cieście i sklejam pierogi.
Gotuję w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch jeszcze dwie minuty.
Pierogi polewam jogurtem i zmiksowanymi jagodami. Dekoruje melisą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation