Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Ozdoby z suszonych owoców:

Szczególnie często, ze względu na ich zapach – wykorzystywane jako ozdoby choinkowe są pomarańcze, ale jeśli ktoś chce dodać kolorów swojej choince polecamy również grejpfruty, cytryny, limonki oraz jabłka. Do przygotowania takich ozdób będzie nam potrzebny również sok z cytryny, nitka oraz wedle uznania cynamon lub goździki.

1. Nasz owoc kroimy w około centymetrowe plastry

2. Namaczamy przez około 10 minut w soku z cytryny

3. Z każdego kawałka odsączamy sok ręcznikiem papierowym i posypujemy cynamonem, aby uzyskać intensywny zapach

4. Wstawiamy nasze plastry do piekarnika nagrzanego do około 135 stopni, po około godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy kolejną godzinę

5. Gotowe plasterki wyjmujemy z piekarnika i po około pół godziny nadziewamy je na nitkę.

Dla tych, którzy nie chcą przez dwie godziny suszyć owoców w piekarniku polecamy metodę, która co prawda zajmie nieco więcej czasu, ale zaoszczędzi nam dodatkowego marnowania prądu – wystarczy takie kawałki ułożyć na desce lub papierze na kaloryferze i suszyć je tam przez 10-14 dni. Miłośnikom goździków polecamy pokrojenie owoców w nieco grubsze plastry (co wydłuży ich czas suszenia) i nadzianie ich naokoło goździkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation