Kuchnia

PRZEPISY

» Beza z kremem mascarpone i kiwi
Składniki:

4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
200g serka mascarpone
3 łyżki miodu


Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać ocet i miksować powoli dodając cukier i dalej miksować.
Gotową masę wyłożyć na papierze do pieczenia formując kształt koła o średnicy ok 18 cm (można pomóc sobie odrysowując od talerza, na papierze do pieczenia – okrąg).
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C najlepiej nie używać termoobiegu.
Bezę zapiekać w tej temperaturze przez 5 min, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100 st C i piec przez 50-60 min.
Upieczoną i przestudzoną bezę posmarować serkiem mascarpone. Ułożyć na wierzchu plasterki kiwi.
Polać miodem naturalnym.
Gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation