Kuchnia

pychota

Babeczki pod śnieżną chmurką

Składniki:

składniki suche:

2 szkl mąki

1 szkl cukru

aromat waniliowy lub cukier wanilinowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

składniki mokre:

1 szkl mleka

1 jajko

100 g roztopionego ale schlodzonego masła

krem:

250 ml śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
15g śmietan-fix’u lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w wodzie
Przygotowanie:

Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.

Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.

Piec w ok 180-200 °C przez 15-20 min.

Przygotować krem:

Śmietana musi być dobrze schłodzona w lodówce. Ubijać mikserem z trzepaczkami do piany na średnim biegu. Dodać cukier i ewentualnie usztywniacz, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać.

Udekorować babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation