Inne

zapiekanki

Lazania a'la Morota - Kuchniiia.com


0,5 kg mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy
makaron lazania (ok. 250g)
ser żółty w plastrach (ok. 300g)
sól, pieprz, bazylia, oregano, itp.
natka pietruszki
sos beszamelowy (50g mąki, 50g Kasi, 400 ml mleka-nie prosto z lodówki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie jajko)


Sposób
wykonania

Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie lub margarynie, dodać mięso mielone. Gdy mięsko się obsmaży dodać natke pietruszki i resztę ziół. Następnie dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem tak żeby smakowało:)

Przygotowanie sosu beszamelowego:

Roztopic masło, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Chwilkę podsmażyć po czym stopniowo dodawać mleko, mieszać aż powstanie gładka, płynna masa. Gdy lekko przestygnie, dodać przyprawy, jajko i dokładnie wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (u mnie 23x32 cm) umieszczamy kolejno warstwami: sos beszamelowy, makaron, mięso, ser żółty, do wyczerpania składników lub do wysokości blaszki:) Lazanię wkładamy do nagrzanego do ok. 180 st. C piekarnika na ok. 20-30 minut. Po upieczeniu dobrze jest odczekać 10-15 minut, lazania wraz ze stygnięciem robi się bardziej zwarta i nie rozjeżdża sie przy krojeniu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation