Kuchnia

Potrawy

Chrupiące frytki z selera

składniki:
1 duży seler (korzeń)
2 szklanki oleju słonecznikowego
świeży tymianek lub inne ulubione zioło
sól, pieprz do smaku.

wykonanie:
1. Selera obieramy ze skóry i kroimy na podłużne paski o szerokości do 1cm.

2. Jeżeli zamierzamy upiec frytki w piekarniku wrzucamy selerowe paski do miski, skrapiamy niedużą ilością oliwy oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem, a następnie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200st, aż nabiorą złotego koloru. Natomiast na oleju smażymy selera przed przyprawieniem - rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy, wrzucamy ostrożnie pokrojonego selera i smażymy aż się zarumieni. Frytki wyjmujemy z oleju łyżką cedzakową na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Następnie posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem

3. Frytki podajemy z ulubionym sosem jako dodatek do dań.



Źródło: http://vegazone.blox.pl/2012/08/Chrupiace-frytki-z-selera.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation