Kuchnia

deser

Kruche rurki z kremem waniliowym

składniki na ciasto:

250g mąki pszennej
125g masła, pokrojonego w kostkę
125g gęstej śmietany 22%
duża szczypta soli
cukier kryształ (to obtoczenia rurek)
składniki na krem:

350g sera mascarpone
250ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
ziarenka z 1 laski waniliowej
Mąkę przesiać z solą, dodać masło i posiekać. Następnie śmietanę i szybko zagnieść. Schłodzić 1h. Metalowe rurki posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1mm - najlepiej partiami. Następnie pociąć na paski grubości 1-1,5cm i nawijać na foremki. Obtoczyć z jednej strony w cukrze. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-15 minut w 190-200st.C. Ostudzić i ściągnąć z foremek.

Przygotować krem. Wszystkie składniki ubić na sztywny krem. Przełożyć do rękawa z ozdobną końcówką i nadziać ostudzone rurki. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation