Kuchnia

kuchnia

Ciasto z Ptasim Mleczkiem i Truskawkami.
Składniki:
Biszkopt z 3 jajek
>Przepis na biszkopt<
- 500ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl gorącego mleka
- dżem truskawkowy
- około 1/2 kg truskawek
- 1 opakowanie waniliowego Ptasiego Mleczka E.Wedel
- 2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:
Upiec biszkopt w kwadratowej formie (25cm). Ostudzić i odciąć wierzch. Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego i ułożyć warstwę truskawek pokrojonych w plasterki.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Masę przełożyć na warstwę truskawek i wyrównać powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut masa powinna już zastygnąć.
Na warstwę śmietany układamy Ptasie Mleczko które kroimy najpierw na kawałki część na pół a część na 1/4 długości. Układamy je jedno przy drugim na całej powierzchni przeplatając w niektórych miejscach truskawkami.
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Zimną galaretką która już prawie zastyga zalewamy wierzch ciasta aby pokryła całe Ptasie Mleczko. Wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation