Kuchnia

ciasto

Ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem

Czas przygotowania: 30 min. + wyrastanie Stopień trudności: średnio - trudne Liczba porcji: 2 małe keksówki


Przepis na 2 keksówki (20 : 11,5 cm)

Składniki na ciasto drożdżowe:
• 700 g mąki pszennej
• 4 jajka
• 270 ml mleka
• 12 g drożdży instant lub 25 g świeżych
• 100 g cukru
• + 1 jajko do posmarowania

♥ Piekarnik nagrzać do 180°C.

♥ Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia.

♥ Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać widelcem (w przypadku świeżych drożdży, najpierw należy wkruszyć je do mleka i odstawić na ok. 10 min. aż na wierzchu zrobi się piana ).

♥ Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i ugniatać przez 15 min. (ewentualnie podsypując trochę mąki) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

♥ Do wysmarowanej olejem miski włożyć ciasto i obtoczyć, aby całe było pokryte tłuszczem.

♥ Odstawić na 1 godz., przykryte wilgotną ściereczką do podwojenia objętości.

♥ Po tym czasie wyciągnąć delikatnie ciasto na stolnicę oprószoną mąką.

♥ Przeciąć na dwie części, które włożyć do foremek.

♥ Cisto w foremce docisnąć po bokach, aby powstała kopułka.

♥ Odstawić do wyrastania na 40 min.

Składniki na kruszonkę:
• 8 łyżek mąki
• 5 łyżek cukru pudru
• 4 łyżki schłodzonego masła

♥ Wszystkie składniki ugnieść i zrobić z nich grubsze okruszki.

♥ Przygotowane ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.

♥ Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 - 35 min., aż się ładnie zarumienią.

♥ Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Składniki na lukier:
• 200 g cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki bardzo gorącej wody

♥ Wszystkie składniki na lukier wymieszać.

♥ Upieczone ciasto drożdżowe polać lukrem, co sprawi, że nie tylko zyska na smaku, ale także zachowa dłużej świeżość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation