Kuchnia

przetwory

MojeTworyPrzetwory: Konfitura z borówek

Składniki:

800 g borówek
400 g miodu
spore winne jabłko
2 twarde gruszki
200 g miąższu dyni
2 łyżki usmażonej skórki z pomarańczy - dałam świeżo startą i sparzoną skórkę
2-3 goździki
kora cynamonu

Przygotowanie:
przebrane i umyte borowki układamy na sicie i trzykrotnie sparzamy wrzątkiem
następnie wkladamy do garnka, wlewamy miód, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając około 3-4 minut
jabłka, gruszki, dynię - obieramy i kroimy w plasterki albo drobną kostkę
dodajemy do borówek i skrapiamy 2 łyżkami wody
mieszając, smażymy na niewielkim ogniu kilka minut
dodajemy skórkę pomaranczową, cynamon, goździki i nadal smażymy, kolejne kilka minut
gorące rozlewamy do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut od chwili zagotowania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation