Kuchnia

Kuchnia

Biszkopt wysoki - zawsze się udaje!


Składniki:

6 dużych jajek
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie:

Dno foremki o wymiarach 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odciąć spory kawałek papieru, złożyć na pół. Wyłożyć nim boki tortownicy.

Całe jaja rozbić do miski, dodać cukier. Miksować na wysokich obrotach aż masa stanie się gęsta i puszysta. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, delikatnie wymieszać - dobrze jest jedną ręką przesiewać, drugą od razu mieszać, dzięki temu będziecie mieli pewność że nie powstaną grudki.

Ciasto wyłożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec około 45-50 minut. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation