Kuchnia

Kuchnia

Puszyste placki z jabłkami

SKŁADNIKI 16 SZTUK, PO 113 KCAL
250 g jogurtu naturalnego lub waniliowego*
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki cukru wanilinowego
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE
Połówkę jabłka obrać, przekroić na 2 ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na desce na cieniutkie plasterki. Posypać cynamonem.
W misce wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem jogurt z jajkami, roztopionym masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do drugiej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać. Przesypać do miski z jogurtem i jajkami i delikatnie wymieszać rózgą lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę (im mniej będziemy mieszać tym placki będą bardziej puszyste).
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 1,5 minuty aż urosną i będą lekko zrumienione.
Wówczas położyć po 2 - 3 plasterki jabłek i po pół minucie smażenia przewrócić na drugą stronę. Smażyć przez około 2 minuty na złoty kolor.
PROPOZYCJA PODANIA
Syrop klonowy / bita śmietana

WSKAZÓWKI
* Jeśli używamy słodkiego jogurtu waniliowego, nie musimy już dodawać do ciasta cukru pudru i cukru wanilinowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation