Kuchnia

Kuchnia

Dania wegetariańskie - Smaki Turcji
Mercimek koftesi (Mercimek köftesi)
Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy, ¾ szklanki kuskusa, 2,5 do 3 szklanek wody, 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek pietruszki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka papryki ostrej, wywar warzywny (ew. kostka warzywna)

Wpierw należy przygotować wywar z warzyw, w którym następnie ugotujemy soczewicę (około 20 minut). Następnie dodajemy kuskus i gotujemy do czasu wchłonięcia pozostałej zawartości wywaru. W tym czasie podsmażamy drobno posiekaną cebulę na złoty kolor, ciekamy szczypiorek i pietruszkę. Do ugotowanej soczewicy z kuskusem dodajemy przyprawy: sól, pieprz i paprykę, podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż masa będzie chłodna. Po ostygnięciu formujemy kulki lub wałeczki i wstawiamy do lodówki.
Mercimek koftesi podajemy na zimno z sosem czosnkowym lub na ciepło z sosem pieczarkowym.

Zanim przystąpicie do klejenia kotlecików, zastosujcie olej lub wodę by ciasto nie kleiło się wam do rąk.
Źródło: http://www.smakiturcji.pl/informacja/20/dania-wegetarianskie#Mercimek%20koftesi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation