Kuchnia

galaretki ciasta bez pieczenia

Torcik serowy z jabłkiem

Składniki na warstwę jabłeczną:

400 g obranych jabłek
400 ml wody
1,5 galaretki cytrynowej

Tortownicę o średnicy 18 cm (lub naczynie o płaskim dnie) wyścielić folią spożywczą, tak by wystawała ponad brzegi formy. Jabłka zetrzeć na tarce w cienkie plasterki, ułożyć równo w tortownicy. Zalać galaretką rozpuszczoną w gorącej wodzie. Lekko docisnąć jabłka gdyby nie chciały się wszystkie zanurzyć, tak by całe je otoczyć galaretką. Ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce, do czasu aż galaretka stężeje.


Składniki na biszkopt:
forma o średnicy 23 cm
3 jajka
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę (ok. 5 minut) następnie, ubijając dodać olej, i przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaną masę przelać do formy (wyścielić papierem do pieczenia tylko dno tortownicy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 20 minut - do suchego patyczka.
Gotowy biszkopt wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.


Składniki na masę serową:

500 g serka mascarpone
700 g twarogu mielonego z wiaderka
120 g cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
Listki mięty do dekoracji


Ser umieścić w misie miksera i zmiksować dokładnie z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę i miksować do połączenia.

Tort będzie wysoki, u mnie wyszedł wyższy od boków formy, dlatego przygotowałam sobie obręcz ze złożonej kartki papieru i owiniętej folią lub papierem do pieczenia.

Na biszkopt wylać 1/3 masy serowej, na niej ułożyć warstwę z jabłkami, zalać pozostałą częścią masy serowej. Uzupełniając boki można pomóc sobie szprycą, choć ja zrobiłam do łyżką. Całość schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation