Kuchnia

kuchnia

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

Składniki na białą masę:
200 g śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 tabliczki białej czekolady
3 szklanki płatków Nestle Kangus lub podobnych

Składniki na ciemną masę:
150 g śmietanki 30%
2 tabliczki mlecznej czekolady

Dodatkowo:
200 g maślanych herbatników
płatki Neste Kangus do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy mascarpone. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy.

Masa ciemna: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę.

Wykończenie: W foremce o wymiarach ok. 28x20cm układamy warstwę herbatników. Wykładamy białą masę, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy ciemną masę; wyrównujemy. Całość posypujemy gęsto płatkami, lekko przyklepujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation