Kuchnia

kuchnia

Sałatka śledziowa z czerwoną kapustą i suszonymi śliwkami
SKŁADNIKI

4 PORCJE:
220 g (3 sztuki) filetów śledziowych w oleju a'la matjas, pokrojonych na 1 cm kawałki
1 salaterka bardzo cienko poszatkowanej czerwonej kapusty (najlepiej melakserem lub tarką do warzyw)
1 jabłko, starte na tarce
1/2 niedużej czerwonej cebuli, startej na tarce
garść suszonych śliwek, posiekanych
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy
3 łyżki majonezu
Opcjonalnie: natka pietruszki
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki sałatki wymieszać w salaterce, posypać natką (opcjonalnie). Jeśli mamy czas, możemy wcześniej poszatkowaną kapustę posolić, skropić octem, dodać szczyptę cukru i odstawić, do czasu aż kapusta trochę zmięknie. Możemy też sałatkę przygotować wcześniej aby smaki się połączyły.
WSKAZÓWKI

Kapustę najlepiej bardzo drobno poszatkować (drobniej niż na zdjęciu). Jeśli chcemy aby nie była chrupiąca, ale miękka, można ją wcześniej sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, doprawić solą i łyżką cukru, zagotować. Gotować przez około 2 - 3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić, dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników sałatki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation