Kuchnia

Cake

Arbuz z galaretki- deser dla dzieci
- Pomyslowi.net

Składniki:

3 galaretki arbuzowe Winiary

2 galaretki agrestowe Winiary

120 ml śmietany 30 %

2 kostki czekolady



Przygotowanie:

Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wykładamy folią aluminiową.

Jedną galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlewamy do keksówki, wkładamy do lodówki do stężenia.

Do pozostałej galaretki dodajemy połowę śmietany. Wylewamy na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu wkładamy do lodówki.

Wszystkie galaretki arbuzowe rozpuszczamy w 950 ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia, wkładamy do lodówki. Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlewamy ją do keksówki i zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Ostatnią galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, studzimy.

Do 2/3 galaretki wlewamy pozostałą śmietanę, mieszamy. Wylewamy do keksówki, wstawiamy do lodówki. Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlewamy pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstawiamy do całkowitego stężenia.

Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągamy galaretkę na deskę. Ściągamy folię aluminiową, kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster kroimy na trójkąty imitujące kawałki arbuza.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką malujemy z czekolady kropki imitujące pestki arbuza.

Gdy czekolada zastygnie, podajemy do jedzenia.

Kolejne warstwy galaretki można także wlewać do keksówki, gdy będą już tężeć, ale wtedy po schłodzeniu poszczególne kolory mogą się oddzielać od siebie. Najlepiej więc wlewać mocno schłodzoną (ale wciąż płynną) galaretkę i od razu wstawiać do lodówki do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation