Kuchnia

ciasta

Kruche owsiane ciasteczka

Składniki:

1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. płatków owsianych górskich (ewentualnie błyskawicznych)
niecałe 1/2 szkl. cukru
1/2 kostki masła (tej tradycyjnej - czyli 125g)
ekstrakt waniliowy i cynamon (po 1/2 łyżeczki) - opcjonalnie
1 jajko

1. Zmiksować płatki owsiane na drobny proszek (ja robię to blenderem, bo malaksera brak - a w nim można zrobić całe ciasto jeszcze szybciej).
Dosypać do mąki, dodać cukier i pokrajane na kawałeczki masło i szybko zagnieść.
Na koniec dodać jajko i - jeśli mamy ochotę - ulubione korzenne przyprawy itp - ja na ogół dodaję ekstrakt waniliowy i cynamon.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić (ok. 30 min.); najlepiej podzielić ciasto na dwie części i pojedynczo wyjmować z lodówki, wtedy nie ogrzeje się za szybko.

2. Wałkować podsypane delikatnie mąką ciasto na grubość ok. 0,5cm i wykrawać ciasteczka - z podanej proporcji wychodzi ok. 2 blaszek.

Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem (można ciasno, nie rosną) i piec ok 15 min. w 170C.

Przestudzić najlepiej na kratce i odganiać takich różnych, co nie mogą się doczekać aż ciasteczka przestygną

:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation